Voorrondes WK schapendrijven op LogistiekPark A12 in Waddinxveen

Didi Woning, 18 jaar, fluit wat naar haar border collie. Haar hond snelt weg en drijft de schapen op. Ze fluit en roept nog wat onverstaanbaars naar de hond en de schapen lopen snel naar de volgende plek in het parcours die zij op het oog heeft.

Afgelopen weekeinde vonden op de laatst beschikbare kavel van LogistiekPark A12 in Waddinxveen de voorrondes plaats van het WK schapendrijven dat in 2020 in Engeland zal plaatsvinden. Zo’n 150 deelnemers deden mee aan de voorrondes waarbij de organisatie op zoek is naar de 15 beste schapendrijvers van Nederland. In totaal worden er dit jaar, verspreid over meerdere weekenden, vier voorrondes gehouden. De bedoeling is dat de schapen tijdens de rondes een parcours afleggen terwijl de schapendrijver zelf bij één punt blijf staan. Met fluitcommando’s naar de hond moeten de schapen zo snel mogelijk het parcours goed afleggen.

Wayland Developments sponsort wedstrijdlocatie
Didi Woning komt uit Bergschenhoek en is zelf jaren een enthousiaste schapendrijfster. Ze graast al zeven jaar met haar kudde in de gemeente Waddinxveen. Didi vertelt: “Ik heb vorig jaar Wayland Developments benaderd met de vraag of zij via sponsoring het land op LogistiekPark A12 beschikbaar wilden stellen. Het logistieke terrein aan de Louis Dobbelmannweg voldeed precies aan de eisen voor een wedstrijdveld. En dat was goed. De kudde schapen stond al heel de week op de locatie. Ik, de andere deelnemers uit Nederland en de jury uit Spanje, kijken terug op een geslaagd WK voorronde weekeinde.”